Marina Apartman Bükfürdő - Kondipark

Bükfürdő – Kondipark

Újabb sportos attrakcióval gazdagodott Bük – a nyugati régióban elsők között városunkban található kültéri kondipark, amely a saját testsúllyal történő edzés követői számára kínál sportolási lehetőséget. Várunk minden érdeklődőt Bükre, aki szeretné kipróbálni ezt az aktív kikapcsolódási formát.

A leginkább calisthenic néven ismert edzésforma története az ókorba nyúlik vissza. Az elnevezése is görög eredetű – az ógörög kallos „szépség” és sténos „erő” szavak összetételéből ered. A calisthenic annak művészete, hogyan használjuk a saját testsúlyunkat és a test tehetetlenségét a fizikai erő kifejlesztésének eszközeként.

 A legenda

A legenda szerint a thermopülai csatánál a perzsa felderítők figyeltek fel arra, hogy a spártai katonák furcsa mozdulatokat végeznek a táborukban. A saját testsúllyal való edzés egyszerűsége miatt mindvégig része volt történelmünknek. A középkorban is használatos volt: bizánci és arab katonai táborokból terjedt át Európába.

Marina Apartman Bükfürdő - Kondipark

Bükfürdő – Kondipark

Később a békésebb korokban ezeknek a katonáknak jó része mutatványosnak állt, vásárokban fellépve kápráztatták el a többi embert elképesztő erejükkel.
A calisthenic edzéssel megszerzett erő egy része ma a cirkusz világában él tovább, ahol az artisták mutatják be hihetetlennek tűnő képességeiket. A másik olyan terület, ahol a testsúllyal való edzés került a középpontba a szertorna világa. A 21. század hajnalán ismét reflektorfénybe kerültek a testsúllyal végzett edzésrendszerek, köszönhetően nagyrészt az aktuális divatnak, másrészt a tudományos nézetek gyors fejlődésének.

 Előnyei

A testsúllyal végzett edzés előnyei közé tartozik, hogy alapvetően kevés felszerelés is elegendő a gyakorlatok elvégzéséhez, hasznos képességeket fejleszt ki és a lehető legnagyobb erőt adja. Jótékony hatással van az egészségre, mivel védi és megerősíti az ízületeket, továbbá beállítja és szabályozza a testzsír százalékot.

Természetesen a helyes mozgásformák elsajátításához szükség van egy pontosan felépített edzésterve is, amelyek a teljes vagy egyes testrészekre irányulnak.
Az oldal forrása: visitbuk.hu