Óház-kilátó
609 m

Az itt álló, valószínűeg a 13. század elsőfelében határőizeti céllal épített várról (Castrum Kwszug) kapta nevét a későb a hegyek lábánál alapított város is.

Elsőírásos említése 1248-ból való, amikor a Frigyes osztrák herceg által korábban bevett várat IV. Béla csapatai visszafoglalták. 1260 körül kapták meg adományként a Németújváriak. A Kőzegi-hegység többi látványosságával együtt ezt is a múlt század második felétő látogatták rendszeresen a helyi polgárok. Az 1917-ben leomlott kilátó helyén – Kőszeg város önkormányzatának támogatásával- 1996-ban avatták fel az ódon, ezer esztendős alapokon álló, hitelesen rekonstruált toronyvár-kilátót.

Az Óház a Szabó-hegyi buszmegállóból 4,5 kilométeres sétával kb. 1 óra alatt érhető el.A 609 m magas Óház-tetőn kezdődött Kőszeg alapítása. Itt épült, valószínűleg határőrizeti céllal, a XIII. században a város első vára, a Felsővár v. Óvár. Később, a XIV. században, az Alsóvár (Esterházy v. Jurisics vár) létrejöttével fokozatosan elveszítette jelentőségét. A romossá vált épület helyébe elsőként egy fából, majd 1896-ban egy kobol készült kilátót emeltek, melyet egy szélvihar döntött le. Az 1991-től kezdődő ásatásokban feltárt lakótorony alapjaira állították fel 1996-ban a mai kilátót. Könnyű elérhetősége miatt a turisták előszeretettel látogatják. Gyönyörű kilátás nyílik innen Kőszegre, Szombathelyre, a közeli tanúhegyekre, a Ságra és Somlóra, valamint a szomszédos Ausztriára. Az Óházat érinti a pár éve létesült Csillaghúr tanösvény.

– Kőszeg, vasútállomás – Temető u. – Szabó-hegy – Óház – Meszes-völgy – Kőszeg

Akár a vasútállomástól, akár a belvárosból indulunk, mindenképpen a temető felé kell mennünk. A zöld sáv jelzés a Temető utcából kiágazó Hermina utcán vezet fel a Szabó-hegy felé. Elmegyünk az egykori Panoráma Szálló mellett, majd az erdei tornapálya következik. Elobb az ún. terv utat, majd Vöröskereszt és Kincs-pihenő közötti erdészeti műutat keresztezve érünk az Óházhoz. A kilátótól a zöld sáv jelzésu út másik ágán, a Meszes-völgyön át térhetünk vissza Koszegre. A teljes útvonal a vasútállomástól számítva kb. 12,5 km – nagyjából 3,5-4 óra tiszta menetidő.

Velem – Borha-forrás – Vörös kereszt – Óház
Piros sáv, piros +, kék sáv jelzés, hossza 5,2 km, menetidő kb. másfél óra.
Viszonylag rövid, de a tájékozódás szempontjából az átlagosnál kicsit nagyobb figyelmet követelő útvonal. A piros sáv jelzésen Velemből az Avar Szálló után a piros út háromszor is keresztezi a Szent Vid (és Kőszeg) felé vezető műutat. A harmadik kereszteződés után ágazik el balra a piros + jelzésu út, amely a Borha-forrás érintésével a Vöröskeresztig vezet. Onnan az Országos Kéktúra útvonalán mehetünk tovább az Óházig.

– Kényelmeseknek – A Kincs-pihenőtől az Óház kilátóig
Jelzetlen aszfaltos út, majd zöld sáv jelzés.

Az oldal forrása: naturpark.hu, kép: koszeginfo.com